2012. szeptember 5., szerda

Pénzhamisítás Svédországban

Június közepe óta szokatlan pénzhamisítási rejtély tartja izgalomban Svédországot. Ekkor jelentek meg azok a hamis egykoronás érmék, amelyeket sokan felségsértésnek tartanak, míg mások művészi alkotásnak tekintik őket, vagy egyszerűen csak nevetnek az egészen. Az érméken ugyanis a svéd király, XVI. Károly Gusztáv képmása fölött a "horkarl" szó szerepel, amit leginkább kurvapecérként lehetne magyarra fordítani. 

Ezzel az ismeretlen pénzhamisító egyértelműen a király számos szexbotrányára utal. Károly Gusztávnak az elmúlt évtizedek során számos szeretője volt, köztük Camilla Henemark, az Army of Lovers popegyüttes énekesnője. Köztudott az is, hogy az atlantai olimpiai játékok alkalmával tett amerikai látogatása során a király felkeresett egy sztriptízbárt is, ahol az egyik félreeső helyiségben két órát kettesben töltött az egyik táncosnővel, majd összesen tízezer dolláros számláját további kétezer dollár borravalóval megfejelve elégedetten távozott.  
A hamis (balra) és az eredeti svéd egykoronás. Fotó: Jens Ökvist / Scanpix
A hamis egykoronások keltette botrányt tovább fokozza, hogy a svéd rendőrség hónapok óta képtelen a gyártó nyomára bukkanni. Az elmúlt napokban azonban áttörés történt az ügyben: a Svenska Dagbladet nevű napilap riporterének sikerült azonosítania a pénzhamisítót, aki hozzá is járult egy anonim interjúhoz. Az ismeretlen tettes, aki civilben képzőművész, elmondta, hogy az érmékkel provokálni kívánta a svéd társadalmat.

Tettének indítéka nem volt más, mint hogy ő is provokálva érezte magát a svéd királyi család életmódja által. Bármi lesz is az ügy végkimenetele, az alkotónak aligha kell komoly büntetéstől tartania. Sokkal valószínűbb, hogy kreatív egykoronásaival remek reklámot csinál magának és egyéb alkotásainak.     

Nincsenek megjegyzések: