2012. augusztus 13., hétfő

Dánok Londonban

Magyarországhoz hasonlóan Dániában is kellemes meglepetést és nagy örömöt okozott az ország sportolóinak szereplése a tegnap véget ért londoni olimpián. A dán olimpikonok összesen kilenc éremmel tértek haza, amelyek közül kettő volt arany, négy ezüst, három pedig bronz. Ez a szereplés 1948 óta a legjobb; az akkori, szintén londoni olimpián 20 érmet nyertek a dánok. 

Jelenleg errefelé is nagy vita zajlik arról, hogy pontosan hová sorolható a dán teljesítmény a résztvevő országok versenyében. Ami az abszolút sorrendet illeti, a dánok 29.-ek lettek, amire mindenki nagyon büszke. Sokkal kedvezőbb persze a kép, ha a szereplést az ország lélekszámához viszonyítjuk. Erre különféle számítási módszerek léteznek, amelyek mindegyike az első tízbe rangsorolja Dániát. Ám ami a dánoknak talán a legfontosabb az az, hogy sikerült megelőzniük szomszédjaikat és egyben legnagyobb riválisaikat. Norvégia ugyanis csak 35.-ik, Svédország pedig 37. lett az éremtáblázaton.

Dán színekben összesen 117 sportoló vett részt az olimpián, a megrendezett 302 versenyszámból 80-ban. Legeredményesebben az evezősök szerepeltek, akik mindhárom éremből egyet nyertek. Az összképet árnyalja valamelyest, hogy a legendás Aranynégyes (Guldfireren) ezúttal csak harmadikként ért célba. A név a férfi kormányos nélküli négyesre utal, amely 1994 és 2004 között két olimpiai aranyat, egy bronzot, valamint számos Európa- és Világbajnokságot nyert. Az férfi kormányos nélküli kettes mellett a másik aranyat egy szinte ismeretlen 20 éves fiatalember, Lasse Norman Hansen nyerte pályakerékpározásban (annak is az omnium nevű versenyszámában). 

Már az eddigi felsorolás is sejteti, hogy Dánia hagyományosan elsősorban a viszonylag kevés nézőt vonzó sportágakban jeleskedik az olimpiákon, ami persze semmit sem von le a sportolók teljesítményéből. A már említett pályakerékpározáson és evezésen kívül további három sportágban, tollaslabdában, vitorlázásban és sportlövészetben születtek még dán érmek.

Lasse Norman Hansen, az egyik dán aranyérmes. Fotó: Odd Andersen
Persze ahogy ilyenkor lenni szokott, az olimpia a dánoknak is számos csalódást. Ezúttal sem szakadt meg például a nagy hagyományokkal rendelkező dán női kézilabdázók immár nyolcadik éve tartó vesszőfutása. Az igen népszerű nemzeti válogatott, amely a világon egyedülálló módon 1996 és 2004 között zsinórban három olimpiát nyert, a 2004-es olimpiai döntő óta egyetlen jelentősebb nemzetközi tornát sem nyert. Ezúttal ismét a nagy mumus, a későbbi olimpiai bajnok Norvégia búcsúztatta őket, még a csoportkörben. 

Az utóbbi évek eredménytelensége után ez persze nem okozott nagyobb meglepetést. Annál nagyobb sokként érte Dániát a férfi kézilabdázók gyenge szereplése. Ők Európa-bajnokként és világbajnoki ezüstérmesként érkeztek Londonba, ám ezúttal a várakozásokat jóval alulmúlva már a legjobb négy közé sem sikerült bekerülniük. 

Szintén csalódást okozott a dán úszók szereplése. A 800 méteres női gyorsúszás világbajnokától, a legutóbbi olimpián bronzérmes Lotte Friis-től a legtöbben érmet vártak, ám végül csak ötödikként csapott a célba, és nem került fel a dobogóra a többi dán úszócsillag egyike sem.

Nincsenek megjegyzések: