2012. február 9., csütörtök

Munkás hétköznapok

A dán királynő trónra lépésének negyvenedik évfordulója kapcsán (amelyről én is írtam) nemcsak a királyi házat méltató, hanem az azzal szemben kritikus hangok is felerősödtek az elmúlt hetekben. A bírálatok jelentős része Frederik trónörökösre irányul, akit sokan szociális érzéketlenséggel és - nincs jobb szó rá - lustasággal vádolnak. Ezen kritikákat talán Kjeld Koplev televíziós személyiség egyik vitacikke fogalmazta meg legélesebben. A cikkben Koplev gyakorlatilag éretlen, hedonista playboyként írja le a trónörököst (és feleségét), aki nagyjából negyven napot dolgozik évente.

Munka vagy szórakozás? Fotó: Scanpix

Ez az információ kisebb felzúdulást keltett a dán közéletben, és a cikk megjelenése óta szinte naponta hivatkoznak rá az írott és az elektronikus sajtóban. A dán rádió Detektor c. műsora azonban a minap alaposabban is utána járt a dolognak, és egészen más eredményre jutott. A trónörökös stábjától kikérte Frederik 2010-es hivatalos naptárát, és az abban szereplő bejegyzésekből kiszámította, hogy a dán trón várományosa abban az évben összesen 136 napot dolgozott. Pontosabban napon, hiszen a hivatalos elfoglaltságok némelyike csupán egy-két órát vett igénybe. Nincs tehát alapja annak az állításnak, hogy Frederik mindössze negyven napot töltene munkával évente. Azt persze nem tudhatjuk, hogy egy év adatai mennyire reprezentatívak. Frederiknek például éppen a kérdéses évben, 2010-ben születtek ikrei, ami miatt feltehetően a szokásosnál több időt töltött családja körében.

Munkában. Fotó: Thomas Arnbo
Igaz viszont, hogy a 136 munkanap némelyike olyan tevékenységgel telt (pl. a focivébén a dán válogatott meccseinek végignézése a díszpáholyból vagy vitorlásverseny a Csendes óceánon), amit egy átlagember aligha sorolna a munka kategóriájába. A trónörökös pártolói ugyanakkor rámutatnak arra, hogy Frederik esetében nem lehet éles határt szabni a munkaidő és a szabadidő között, hiszen minden alkalommal, amikor a nyilvánosság előtt megjelenik, Dániát képviseli. Más szóval: állandóan szerepelnie kell, tehát egy koronahercegtől elvárható módon kell öltözködnie, viselkednie, és például egy futballmeccsen is fontos megbeszéléseket folytat a körülötte ülőkkel. Akárhogyan tekintünk is a trónörökösi munkakörre, aligha tévedünk, ha feltételezzük, hogy sokan szívesen cserélnének vele munkahelyet - főleg ha az évi 17,8 millió koronás (több mint 700 millió forintos) fizetést is figyelembe vesszük.

Nincsenek megjegyzések: