2012. január 7., szombat

Lottóláz Dániában

Dánia immár hónapok óta valóságos lottólázban él, amelynek oka, hogy a szerdánkénti sorsoláson immár 34 hete vagy nem húzták ki az ú.n. szuperszámot, vagy ha ki is húzták, az adott héten senkinek nem volt hat találata.

Mindennek megértéséhez egy kis háttérinfó: Dániában két önálló lottóprojekt létezik (illetve van több kisebb, ezen a néven futó szerencsejáték is, de ezek most nem érdekesek). Ezeket a húzás napja alapján Onsdagslotto-nak (szerdai lottó) és Lørdagslotto-nak (szombati lottó) hívják. A szerdai lottó voltaképpen nyolc ország, Dánia, Izland, Svédország, Finnország, Norvégia, Litvánia, Észtország és Lettország közös vállalkozása. Ezen az üti meg a főnyereményt, aki 45 számból hatot eltalál. Ennek a főnyereménynek az alapja az úgynevezett első nyereményosztály (1. præmiepulje), ami általában 10 millió korona körül mozog (jelenleg kb. 432 millió forint). Az első nyereményosztály nem tolódik át egyik hétről a másikra, mint mondjuk Magyarországon, hanem az esetleg meg nem nyert pénzt az állami szerencsejáték vállalat jótékonysági, sport- és oktatási célokra fordítja. Magyarul Dániában nincs lehetőség arra, hogy hatalmas nyeremények halmozódjanak fel, ha hetekig nem nyeri meg senki az elso nyereményosztályt. 

Ez a megkötés azonban nem vonatkozik a szuper nyereményosztályra (superpuljen). Ennek lényege, hogy a hat nyerőszám mellett minden héten kihúznak egy hetedik számot is. Ha ez a hetedik szám megegyezik a hat nyerőszám egyikével, és van telitalálatos, akkor a nyertes vagy nyertesek mind a két nyerőosztályban szereplő összeget megnyerik. 

Konkrétan: az e heti nyertes számok így néztek ki: 6-8-13-26-29-45. Ezeket négyen is eltalálták, akik így 2.652.000 koronával lettek gazdagabbak. A szuperszám azonban a 37-es volt, tehát az immár 34 hete halmozódó szuper nyeremény még legalább egy hétig tovább halmozódik. Ezzel szemben, ha szerdán mondjuk a 8-ast húzták volna ki szuperszámnak, akkor a négy nyertes most fejenként további 35 millió koronának (kb. másfél milliárd forintnak) örülhetne. 

A jövő szerdai szuper nyereményosztályban 140 millió, az 1. nyereményosztályban pedig 10 millió szerepel, azaz ha kihúzzák a szuperszámot, és csak egy telitalálatos van, akkor a szerencsés nyertes 150 millió koronát visz haza. Összehasonlításul: Dánia eddigi legnagyobb lottónyereménye 38.560.000 korona, amit még 2008-ban nyert meg egy koppenhágai lakos.

Így hát nem is csoda, hogy immár hetek óta olyanok is rendszeresen betérnek a lottózókba, akik általában nem játszanak rendszeresen. Ennek eredménye, hogy míg a dánok egy átlagos héten  14-15 millió korona értékben vesznek szerdai lottókuponokat, ez a forgalom erre a hétre megötszöröződött (70 millió). A megnövekedett forgalomnak a trafikosok mellett (akik minden szelvény árának 8 százalékát tarthatják meg), számos amatőr sportklub, kutatóintézet és jótékonysági szervezet is örülhet. Ők a becslések szerint a szokásosnál 200 millió koronával többet profitálhatnak a dán lottólázból.  

Nincsenek megjegyzések: