2011. július 21., csütörtök

Kivégzés, dán segítséggel

Egy texasi börtönben tegnap végrehajtott kivégzésnek sajnálatos dán vonatkozása is van. Amikor a 41 éves, két arab bevándorló meggyilkolása és egy harmadik megsebesítése miatt halálra ítélt Mark Ströman szervezetébe befecskendezték az ilyenkor használatos halálos injekciót, a fecskendő dán orvosságot is tartalmazott. 

A Lundbeck konszern által eredetileg epilepszia-gyógyszerként előállított Nembutalt tizenharmadik alkalommal alkalmazták kivégzésre az amerikai hatóságok, és mint korábban, az esemény ezúttal is komoly visszhangot keltett a dán közvéleményben. Mind a dán cég, mind a dán külügyminisztérium többször is hivatalosan tiltakozott az amerikai hatóságoknál az általuk visszaélésként kezelt gyakorlat ellen, ám mindennek kevés foganatja volt. Ellenkezőleg: mivel egy másik, a Nembutánnal korábban együtt alkalmazott hatóanyagot nemrégiben kivontak a forgalomból, a dán termék újabban a kivégzéseknél alkalmazott halálos koktél legfontosabb összetevőjévé lépett elő. 
Mark Ströman lányával
 A Lundbeck konszernt korábban több dán és nemzetközi emberjogi szervezet is élesen bírálta, amiért nem tesz eleget az általuk embertelennek minősített halálos ítéletek végrehajtása ellen. Rámutattak, hogy mivel e célra viszonylag kevés készítmény vehető igénybe, egy esetleges Lundbeck bojkott akár a gyógyszeres kivégzések megakadályozásához is vezethetne. 
A cég eddig azzal védekezett, hogy a Nembutal kivonása az amerikai piacról epilepsziások tízezreinek okozna indokolatlan szenvedést. Ennek alátámasztására egy, két neves amerikai orvosszakértő által írt szakvéleményre hivatkoznak, amely a termék forgalmazásának folytatása mellett foglal állást. Nemrégiben azonban kiderült, hogy a két szakértőt a Lundbeck szponzorálja, és az említett tanulmány is a dán cég megrendelésére (és költségére) készült. Mindezek alapján egyre elterjedtebb a vélekedés, hogy a cég tiltakozása a termékük kivégzéseknél történő felhasználása ellen csak a közvélemény megnyugtatására szolgál, és a háttérben komoly üzleti szempontok szólnak a gyógyszer további amerikai forgalmazása mellett.

Nincsenek megjegyzések: