2011. március 1., kedd

Oszkár északon

Nagy az öröm és a büszkeség Dániában: a vasárnapi hollywoodi díjkiosztón Susanne Bier Hævnen (A bosszú) című alkotása nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscar díjat. (Az alkotás Amerikában In a Better World, Magyarországon pedig Egy jobb világban címen fut).
A győzelem nem is jöhetett volna jobbkor a dán filmiparnak, mely az elmúlt két-három évben a fokozódó válság jeleit mutatta. A korábban annyi sok elismerést és bevételt hozó Dogma mozgalom kifulladt, és a legtöbb rendező a korábban sikert jelentő receptekkel próbálkozik újra és újra, egyre kevesebb meggyőző erővel. Sokan remélik, hogy a mostani siker egycsapásra megfordítja ezt a tendenciát. 
 
Susanne Bier. Fotó: Foto: Matt Sayles/AP

A válság persze eddig is csak viszonylagos volt, hiszen Dánia mindig is filmnagyhatalomnak számított. Ezt a számos cannes-i és berlini diadalon kívül hat korábbi Oscar díj is bizonyítja: Babettes gæstebud (Gabriel Axel) és Pelle erobreren (Bille August) a legjobb külföldi film kategóriájában, valamint egy animációs és három rövidfilm.

Én magam még nem láttam a mostani nyertes alkotást (más filmet se nagyon mostanában), de Susanne Bier eddigi munkásságát elég jól ismerem. A rendkívül profi módon elkészített, általában nemzetközi közegben játszódó filmek legtöbbször egy mindennapi életből kiragadott morális problémakört járnak körbe, nagy meggyőző erővel és kiváló színészi játékkal.

Érdekes egyébként, hogy tavaly nem a Hævnen-t tartották a legjobb filmnek Dániában: a két legrangosabb dán filmdíjat (Bodil, Robert) egy kis költségvetéssel készített börtöndráma, az R nyerte.  

Magyar nyelvű kritika Susanne Bier filmjéről itt .

Nincsenek megjegyzések: