2011. március 19., szombat

Hívatlan vendég

Dániában nemcsak a muszlim bevándorlók miatt fáj a feje sokaknak ezekben a hetekben: a dán környezetvédők növekvő aggodalommal kísérik egy új invazív faj elterjedését az országban. Az új jövevény a nyestkutya (Nyctereutes procyonoides, dánul mårhund, angolul raccoon dog), melyet  1995 előtt mindössze egyszer láttak az országban. 1995 és 2003 között azonban már 25, 2002 és 2010 között pedig 91 egyedet regisztráltak, ami rövid idő alatt 364 százalékos emelkedést jelent. Néhány héttel ezelőttig a nyestkutya dániai jelenléte Jütland félszigetére korlátozódott, ám pár napja már Sjælland szigetén is felbukkant, azaz átlépett egy fontos földrajzi (és a környezetvédők számára legalább ilyen fontos lélektani) határt. Ráadásul tavaly nyáron az is bebizonyosodott, hogy a faj immár szaporodik is az országban. Erről az a nagyjából 14 hetes nyestkutyakölyök tanúskodott, amelynek hulláját augusztusban találták a Lille Vildmose nemzeti parkban. 


És hogy mi a gond a nyestkutyával? Az eredetileg Kelet-Ázsiában honos, felületesen az amerikai mosómedvére emlékeztető állat roppant hatékonyan szorítja ki az őshonos ragadozókat, elsősorban a rókát és a borzot, valamint óriási károkat okoz egy sor madárfaj állományában. A nyestkutya azonban nemcsak a madarakra és egyéb apróvadakra veszélyes: a veszettségen kívül ugyanis az Echinococcus multiloculus galandféreg hordozója is, amely az emberben az echinococcosis nevű, gyakran halálos kimenetelű betegséget okozza.

  
A dán hatóságok öt éven belül szeretnék kiszorítani a nyestkutyát az országból. E célra több módszer egyidejű alkalmazásával próbálkoznak. Ezek közé tartozik az úgynevezett júdás-állatok bevetése. Ezek olyan befogott, majd szabadon engedett egyedek, amelyeket GPS jeladóval szereltek fel. Mivel a nyestkutya társas lény, nagy a valószínűsége, hogy ezek az állatok a társaik nyomára vezetik majd a szakembereket. Ezen túlmenően a dán-német határ teljes szakaszát bekamerázzák, hogy megtudják, milyen útvonalon jut utánpótláshoz a dániai nyestkutya állomány. Végezetül pedig a dán vadásztársaságok is kiemelt figyelmet szentelnek a faj felszámolásának. 

Nincsenek megjegyzések: