2011. január 30., vasárnap

Bevezetés a földrajzba

Tegnap este volt a dán állami televízióban az éves nagy jótékonysági gálaműsor (Danmarksindsamlingen) idei kiadása. Az alapötlet az, hogy évente egyszer rendeznek egy fergeteges showműsort az ország legnépszerűbb zenészeinek, színészeinek és sportolóinak a részvételével, rengeteg helyszínen, változatos programokkal. A műsor közben magánszemélyeknek, cégeknek lehet adakozni telefonon, sms-ben, személyesen, meg még ki tudja, mi módon, és a bevételt valamilyen jótékonysági célra fordítják. Az egész elég profin van megcsinálva, és a különféle bejátszásoknak, interjúknak köszönhetően rengeteget lehet tanulni a kedvezményezettek életéről, problémáiról, no meg arról, hogy mire megy majd a sok adomány. Az idén Afrika (főleg Etiópia, Niger és Zimbabwe) fiatalsága volt a kedvezményezett, akikhez 12 jótékonysági szervezet közvetítésével jut majd el a beszedett 87 millió. 

A műsor tényleg nagyon színvonalas volt, és az alatt a 15 perc alatt, amit a képernyő előtt töltöttem, életem egyik legemlékezetesebb tv-s élményében volt részem - bár ez aligha szerepelt a rendezők eredeti terveiben. Történt ugyanis, hogy az esemény keretében egy 150 koronás telefonhívás ellenében egy vadonatúj Volkswagen Touran gépkocsit lehetett nyerni (értéke kb. 360 000 korona). Van valamilyen szabály vagy törvény, ami szerint nem lehet a dolgot kizárólag Fortunára bízni, hanem a szerencsés nyertesnek tennie is kell valamit a győzelemért. Ez esetben ez egy egyszerű kérdés megválaszolásából állt. Mivel nem valamiféle vetélkedőről volt szó, ezért a program készítői szemmel láthatóan heteket tölthettek azzal, hogy olyan (Afrikával kapcsolatos) kérdéseket állítsanak össze, amit senki sem tud nem megválaszolni. Hogy végképp biztosra menjenek, még két válaszlehetőséget is felkínáltak mindenkinek.
 
Szóval eljött a Touran ideje. A számítógép kidobta a szerencsés nyertest, egy Vivi nevű hölgyet, akit azonnal fel is hívtak. Öröm, mosoly, ujjongás, gratuláció, aztán az utolsó akadály, a kérdés: "Melyik Afrika leghosszabb folyója, amely Szudánon és Egyiptomon folyik keresztül?" A: Nílus, B: Amazonas. Vivi alaposan átgondolta (esetleg konzultált szeretteivel), majd magabiztosan rávágta, hogy az Amazonas. A műsorvezető annyira nem volt felkészülve erre a forgatókönyvre, hogy egyszerűen nem tudott semmi vigasztalót mondani. Gyorsan elköszönt, elpasszolta az autót a sorban következőnek (aki tudta, hogy Dél-Afrikában és nem Algériában volt apartheid), de még percek múlva is csak hebegni-habogni tudott. Én azóta is csak kuncogok, meg azon töprengek, mi volt a cikibb Vivinek: elbukni egy 14 millió forintos kocsit, vagy egyenes adásban, kb. 2 millió néző előtt állítani ki magáról egy roppant meggyőző hülyeségi bizonyítványt.

Ha már a tv-s élményeknél tartunk: egy ilyenben ma este is részem lehet, mert a dán kézilabda válogatott megnyerte a VB elődöntőt, amiről a múltkor írtam, és egy óra múlva játssza a döntőt Franciaországgal.

Nincsenek megjegyzések: