2010. július 1., csütörtök

Kell egy csapat

Ez itt az [ön]reklám helye. Gabi nevű barátommal régóta tervezgetjük, hogy megpróbálunk valami klubot, baráti társaságot szervezni az Aalborban és környékén élő magyarok körében. Úgy néz ki, a sok tervezgetés végre beérett és az önkormányzattól sikerült helyiséget is szerezni, így július 10-re összehívtuk az Aalborgi Magyarok Társaságának alakuló ülését. A meghívót több mint harmincan kapták meg, és most kíváncsian várjuk, hogy hányan fognak megjelenni.

Arra is nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy az érdeklődők pontosan mit szeretnének majd kihozni a klubból. Szerintünk az lenne az ideális, ha nem egyetlen nagy, monolitikus klub alakulna, hanem több kisebb-nagyobb, esetleg alkalmanként szerveződő tagozat jönne létre, hiszen az itt élő magyarok korántsem alkotnak homogén csoportot. A legfiatalabb meghívott 22 éves, a legidősebb hatvan fölött van, van köztünk orvos, tanár, főállású anya, kétkezi munkás, munkanélküli, és a családosoknak nyilván mások az igényei, mint az egyedülállóknak. Kézenfekvő lenne például, hogy a kisgyerekes anyák összefogjanak, hiszen egy-két tapasztalt, régóta itt élő és a dán egészségügyet, szociális- és iskolarendszert jól ismerő anya rengeteg tippel és tanáccsal tudna segíteni olyanoknak, akik nemrég költöztek Dániába. Hasonlóképpen egy diáktagozatnak is sok értelme lenne.


Nekem személy szerint régi álmom egy magyar könyvklub, azaz egy informális kör, ahol könyvekről, irodalomról lehet értelmes emberekkel beszélgetni. Még ennél is fontosabb lenne azonban egy hétvégi játszóház, ahol a gyerekek magyar dalokat, mondókákat tanulnának és más magyarul (is) beszélő gyerekekkel játszhatnának. Végül pedig a társaság nagyon sokat segíthetne a Dániában letelepedni készülő vagy újonnan érkezett magyaroknak, akik még nem beszélik a nyelvet és nem ismerik a dán kultúrát.


Terveink szerint a társaság lelke egy honlap lesz, amit már el is kezdtünk összerakni, bár sok minden még nem található rajta – de az alapító ülés helye és időpontja már igen. És ha valaki itt a blogon értesülne először az ötletről: mindenkit szeretettel várunk, akár bejelentés nélkül is.

Nincsenek megjegyzések: