2010. június 15., kedd

Fedél nélkül Aalborgban

A minap átmenetileg 13 új köztéri szoborral gazdagodott Aalborg belvárosa. Az egész alakos, bronzból készült szobrok (Jens Galschiøt alkotásai) hajléktalan, a társadalom peremén élő embereket ábrázolnak, és a Számoljuk fel a hontalanságot (Stop hjemløshed!) nevű projekt keretében a hajléktalanság és általában a szegénység problémájára hívják fel a figyelmet.

A vándorkiállítás plakátja szerint nagyjából 5000 hajléktalan él Dániában (más becslések ezt a számot 10 000 fölé teszik), akik közül kb. 500 alszik többé-kevésbé rendszeresen szabad ég alatt. Szerencsére a hajléktalanság sokaknak csak átmeneti állapot, de minden negyedik érintett több mint egy évig marad otthon nélkül. A hontalanok száma az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt, elsősorban a közép- és kelet-európai hajléktalanok megjelenése miatt. Ez azonban nem az egyetlen magyarázat: a gazdasági válság a szokásosnál is több dánt kényszerít az utcára. Míg 2002-ben 1499 kilakoltatásra került sor az országban, addig 2008-ban 3762 családnak, illetve egyedülállónak kellet elhagynia az otthonát. Ők persze persze nem mindannyian váltak automatikusan hontalanná, de egyedül 2009-ben több mint 1000 fővel nőtt a hajléktalanok száma Dániában.

A kiállítás célja a figyelemfelkeltésen és a tájékoztatáson kívül a probléma személyessé tétele, azaz hogy megmutassa a padon söröző, sarkon álldogáló vagy a parkban alvó hajléktalan sztereotip figurája mögött az embert. Minden szoborhoz egy rövid szöveg tartozik, egy-egy hajléktalan személyes történetével, élményeivel. A vándorkiállítás, amely az ország legnagyobb városait járja végig, június 26-ig látható az aalborgi Gammel Torv-on.

1 megjegyzés:

Orsi írta...

A Kennedys Plads-on (a vasútállomással szemben) meg fotókiállítás van hasonló témában, azt is érdemes megnézni.