2010. június 25., péntek

Bálnahalál - ezúttal tényleg Dániában

A blogomra szerelt kis statisztikai / nyomkövető program szerint az eddig publikált majd' száz bejegyzés közül a Feröer-szigeteki bálnavadászatról szólót olvasták eddig messze a legtöbben. Gondoltam hát, hogy egy újabb bálnás cikk fontos lépés lehet a hírnév és elismertség felé vezető úton. Bár attól tartok, most kisebb érdeklődésre számíthatok, mivel a bálnahalál ezúttal természetes úton állt be.
No de ne szaladjunk előre. A történet úgy kezdődött, hogy múlt szerdán egy 17 méter hosszúságú közönséges barázdásbálna (Balaenoptera physalus, angolul fin whale) feneklett meg a Vejle fjordban, nem messze az ország egyik legforgalmasabb közúti hídjától.

Az esemény híre futótűzként terjedt el a dán médiában (a rádióhírekben és a tévéhíradóban például napokig vezető hírként szerepelt), aminek eredményeként az emberek ezerszámra kezdtek özönleni a helyszínre. Bár az illetékes természetvédelmi hatóság bójákkal zárta le a környéket, ezt sokan egyszerűen figyelmen kívül hagyták, úgyhogy nem egyszer a rendőrségnek kellett a bálna közeléből eltávolítani a kíváncsiskodókat. Mindezt sokan azért is tartották gusztustalannak, mivel mindenki számára egyértelmű volt, hogy a történetnek a bálna szempontjából nem lesz jó vége. Az összes szakértő egyet értett ugyanis abban, hogy az állatnak semmi esélye sincs a túlélésre, és mivel nem létezik humánus módszer egy ekkora élőlény szenvedéseinek a megrövidítésére, a kérdés csak az volt, hogy meddig tart a haláltusa.

A bálna végül vasárnap délután szenvedett ki, de ezzel a történetnek még nincs vége. A döglött bálna ugyanis legalább annyi bámészkodót vonzott, mint az élő, ami nem is csoda, hiszen a tetem kiemelése majd parton történő feldarabolása, kicsontozása sokkal látványosabb lehetett, mint a sekély vízben szinte mozdulatlanul veszteglő állatot bámulni.


Ezt persze személyesen nem tudom megerősíteni, hiszen, bár a hétvégén jártunk a közelben, úgy döntöttem, a bálna iránti tiszteletből nem csatlakozunk a tömeghez. Kedden aztán a bálna csontvázát (elefántürülékkel borítva!) elszállították Sjællandra, ahol a további konzerválásra kerül majd sor. Bár egy ideig úgy nézett ki, hogy a csontvázat a koppenhágai Állattani Múzeumban fogják kiállítani, a helyi polgármesternek végül sikerült kijárnia, hogy a maradványok a jövőben Vejle látnivalóit gazdagítsák. Érdekes lesz majd látni, hogy a csontváz akkor is ilyen népszerű lesz-e, ha a kíváncsiskodóknak belépőjegyet kell rá váltaniuk, és mindenféle magyarázószövegekkel kell majd bíbelődniük Én mindenesetre ilyen formában valószínűleg már kíváncsi lennék rá.


Fényképek: Claus Fisker (B.T.); Ernst van Norde (Polfoto) ; Niels Rosenvold (Politiken)

2 megjegyzés:

Orsi írta...

Megfenekleni egy fjordban szerintem inkább baleset. Én természetes halálnak a végelgyengülést nevezném.
Szegény bálna! Elég ízléstelen dolgok kerekedtek ki az esetből... az egyik szórakoztató(nak szánt) reggeli rádióműsorban pl. egy kisfiú rendszeresen telefonbetyárt játszik. Hétfőn egy japán számot hívott fel, és megpróbálta eladni a bálnatetemet annak fejében, hogy a japán futballcsapat engedi nyerni a dánokat. Persze a telefon túlsó végén rettenetesen udvarias volt a japán koma, és szerintem nem is értette, hogy tréfáról van szó. Mondjuk én se találtam nagyon viccesnek.

Varga Zsolt írta...

A megfeneklés / partra vetődés amolyan szakmai ártalomként is felfogható a bálnák körében, hiszen nagyjából 2000 regisztrált esetről tudunk évente. 10 tengeri emlős faj esetében igen gyakori az ilyesmi, további tíz faj esetében pedig szórványosan fordul elő. A pontos okokat senki sem ismeri, de persze számos teória létezik, az éltévedéstől kezdve a tudatos (!) öngyilkosságig. Legvalószínűbb az, hogy a bálnák vagy delfinek észrevétlenül olyan sekély vizekbe követik a táplálékul szolgáló halakat és egyéb tengeri állatokat, ahonnan aztán már nem tudnak visszafordulni. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a megfeneklett cetek túlnyomó része fogas cet, míg a planktonokkal táplálkozó sziláscetek nagyon ritkán végzik így. Igaz viszont, hogy a vejlei bálna pont a sziláscetek alrendjéhez tartozik...