2010. május 30., vasárnap

Karnevál

Tegnap volt az idei aalborgi karnevál (amiről tavaly már részletesebben írtam). Emlékeztetőül, címszavakban: Észak-Európa legnagyobb karneválja, rengeteg alkohol, színes kosztümök, ricsaj, alkohol, leírhatatlan mennyiségű szemét, vadvizelők, jókedv (kezdődő másnapossággal keveredve), alkohol.

Én az idén is fényképésznek öltöztem – bár így utólag lehet hogy jobban járok, ha egy ördög-, tengerész- vagy rendőrlány-kosztümöt öltök magamra. A fényképezésnek ugyanis (legalábbis számomra) ez a legnehezebb műfaja. Egyrészt minden hihetetlenül gyorsan zajlik, azaz nincs idő pepecselni, töprengeni, mert mindenről lemarad az ember.

Másrészt a fényképésznek minimális behatása van a kompozícióra: ilyen közegben aligha lehet megkérni valakit, hogy másszon ki a képből, húzódjon közelebb valakihez, vagy éppen álljon egy kedvezőbb háttér elé.

A legnagyobb probléma azonban pszichológiai. Ahhoz, hogy valaki idegen embereket fényképezzen, gyakran elég közelről), le kell győzni egy nagyfokú természetes gátlást. Ezt én még csak lassan tanulom, bár az idén már érezhetően könnyebben ment. Segít, ha az ember mosolyog, engedélyt kér, esetleg szóba elegyedik az áldozattal, ami ebben a közegben megint csak kicsit nehézkes. Na, de talán ennyi magyarázkodás elég is. Itt egy pár kép a tegnapi termésből, a többi pedig itt látható.

Nincsenek megjegyzések: