2009. szeptember 8., kedd

Konyec megint

Az aarhusi magyar konzulátus jóvoltából mi is megünnepeltük a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulóját. Ma délután volt ugyanis az eseményre emlékező, három magyar, illetve Magyarországon alkotó neves plakátművész (Krzystof Ducki, Orosz István és Pócs Péter) alkotásaiból összeállított kiállítás megnyitója az aarhusi városházán.

Az ilyenkor szokásos ünnepi beszédek mellett (amelyek egyikét Nikolai Vammen, a város szociáldemokrata polgármester szolgáltatta) volt valódi pogácsa, no meg többféle remek magyar bor is. A megjelentek túlnyomó többsége természetesen Dániában élő magyar, illetve hozzájuk valahogy kapcsolódó dán volt, akik legtöbbje sajnos csak a hasonló eseményeken verődik össze évente egyszer-kétszer.

Érdekes élmény volt viszontlátni a régi plakátokat, amelyek közül több 89-90-ben sokunknak oly sokat jelentett. Én például még ma is meg tudnám mutatni azt a tűzfalat Nyíregyházán, amelyen először láttam az MDF „Tovarisi konyec” plakátját a hájas katonatarkóval, sőt talán még azt az érzést is fel tudom idézni, amit a látványa okozott. Egy sarokkal odébb pedig a Dunakör egyik vízlépcső ellen tiltakozó plakátja lógott akkoriban – és íme, most itt szerepel az is. (Arra is pontosan emlékszem még, amikor elkunyeráltam egy példányt egy plakátragasztótól a legendás Fideszes "Tessék választani" plakátból, amely Brezsnyev és Honecker egy különösen intim pillanatát örökítette meg – bár az itt persze nem szerepel).

A kiállítás egyik erőssége, hogy az anyagban a művészi, grafikai szempontból értékes alkotások dominálnak a pusztán pártpolitikai mondanivalójúakkal szemben. Ez persze nem azt jelenti, hogy néhány pártokkal kapcsolatos következtetés ne lenne kézenfekvő. Bárki bármit gondoljon is például a mai (vagy akár a korábbi) SZDSZ-ről, a kiállítást látva az azért tagadhatatlan, hogy 20 éve az ő plakátjaik képviselték a műfaj csúcsát , mind a politikai mondanivaló, mind a művészi kivitelezés tekintetében.

A kiállítás szeptember 20-ig látható aarhusban (sajnos immár pogácsa és bor nélkül). Ezután rövid országos turnéra indul, amelynek végén az anyag a nagyszerű aarhusi plakátmúzeumba kerül.

Nincsenek megjegyzések: