2009. szeptember 9., szerda

Az utolsó csepp savas eső

A múltkor az Aalborg Vörösben fesztivál kapcsán megjegyeztem, hogy napjaink dán közéletében az egyik legdominánsabb téma a klímaváltozás. A jelenség média-szociológiai szempontból is igen érdekes, hiszen rávilágít a modern médiák egyik legfőbb hiányosságára, mégpedig arra, hogy képtelenek több, egymással többé-kevésbé összefüggő problémával egyidejűleg foglalkozni. Ez ebben az esetben azt jelenti, hogy a globális felmelegedés mint téma hegemónná válása egyúttal azzal is járt, hogy számos egyéb, környezetvédelemmel kapcsolatos probléma hónapokig említésre sem kerül.

Mindez persze korántsem új jelenség, és nem csupán a dán médiákra jellemző. Például amikor én nagyobbacska gyerek voltam, akkor az ózonlyuk volt fókuszban. Az akkori magyar újságolvasókban könnyen az a benyomás alakulhatott ki, hogy az ózonlyuk létezése az egyetlen komoly ökológiai probléma, amivel a világnak meg kell birkóznia.


Aztán az ózonlyuk szinte egyik napról a másikra eltűnt – no nem a légkörből, hanem a médiákból. Helyét a savas eső és általában a légszennyezés problémája vette át (miután Magyarországon is szabad lett leírni, hogy az akkori testvérországok némelyike világelső volt a környezetpusztításban). Máig is emlékszem a képekre, amik azt ábrázolták, hogy egy-egy német vagy francia gótikus katedrális szobrait, reliefjeit hogy marta simára néhány évtized alatt a savas eső, nem is beszélve a cseh, német vagy finn erdők pusztulását bemutatókról.


Persze egyszer csak a savas eső miatti aggodalom is megszűnni látszott, átadva a helyét az esőerdők kiirtását taglaló riportoknak, elemzéseknek. A folyamat szemléltetésére az újságírók valamilyen okból a futballpályát találták a leghatásosabb mértékegységnek. Így aztán egy ideig naponta hallhattuk, olvashattuk, hogy egy adott országban évente/hetente/naponta/óránként hány futballpályányi erdő tűnik el örökre. Aztán a 90-es évek végén az esőerdők nemcsak a trópusokról, hanem a napilapok címlapjairól is visszahúzódtak, és hirtelen felbukkant a széndioxid-kibocsátás, illetve az általa okozott éghajlatváltozás, mint szinte egyedüli téma. a környezetvédelem területén. (Mármint nyugaton. Magyarország ebben is egy lépéssel le volt maradva).

Aki azt hiszi, hogy egy-egy probléma súlyossága egyenes arányban áll azzal, hogy a média mekkora fontosságot tulajdonít neki, a mérvadó európai és észak-amerikai lapokat átbögészve könnyen arra a következtetésre juthat hogy az ózonlyuk pusztán néhány évig okozott gondokat, az utolsó csepp savas eső már évekkel ezelőtt lehullott, mint ahogy az esőerdők pusztulása is a múlté már, és a túlnépesedéssel vagy a fajok kihalásával is sikeresen birkózott meg az emberiség.


Mindez persze koránt sincs így. Csak egy példa: bár pár éve kimentek a divatból, a világ esőerdői napjainkban rohamosabban tűnnek el, mint korábban bármikor, mint ahogy soha annyi faj nem tűnt el a föld felszínéről, mint manapság. Becslések szerint tavaly másodpercenként (!) egy hektár esőerdőt vágtak ki a Földön, ami önmagában napi 137 állat- és növényfaj pusztulásához vezet. (Az utóbbi szám nem tartalmazza azokat a fajokat, amik egyéb okok, például környezetszennyezés, túlzott halászat vagy vadászat, illetve éghajlatváltozás miatt tűnnek el örökre.)

Persze ha a modern média képtelen egyszerre több problémára egyenként koncentrálni, arra sem képes, hogy az azok közötti összefüggésekre rávilágítson. Például az ózonlyuk által okozott problémákat a globális felmelegedés tovább súlyosbítja, mint ahogy az erdőtakaró visszaszorulása is dramatikus hatást gyakorol az éghajlati viszonyokra. Röviden: mindezzel nem a klímaváltozás veszélyeit akarom alábecsülni, hanem sokkal inkább arra szeretnék kilyukadni, hogy egy új probléma felbukkanása nem jelenti a korábbi problémák eltűnését.

Végezetül még egy gondolat: az elkövetkező időszakban érdekes lesz figyelni, hogyan fog változni a klímaváltozás hírértéke. Alapvetően két lehetőséggel számolhatunk. Az egyik az, hogy néhány befolyásos főszerkesztő hamarosan rájön, hogy a klímaváltozás többé nem hír. Az a kevés ember pedig, aki a jelenlegi média-felhajtás hatására ma még eltöpreng, hogy kocsival vagy biciklivel menjen-e dolgozni, nyugodtabb lelkiismerettel ül majd a volán mögé. Végtére is, ha a a tv-híradóban hónapok óta nem volt szó az éghajlatváltozásról, akkor az ugye azt jelenti, hogy valakik valahol, valamikor megoldották a problémát, míg én éppen lementem sörért.

A másik eshetőség, hogy a klímaváltozás továbbra is műsoron marad (ami persze a probléma súlyossága miatt mindenképpen kívánatos lenne). Paradox módon az egyik ez irányba ható fontos tényező a probléma kommercializálódása. Már napjainkban is látható, hogy az üzleti világ ráeszmélt: a klímaváltozás által gerjesztett félelemben komoly üzleti lehetőségek rejlenek. Lényegében arról van szó, hogy azt próbálják sulykolni belénk, hogy a legtöbbet a úgy tehetjük környezetünkért, ha minél többet fogyasztunk. Aggódsz az éghajlatváltozás miatt? Vásárolj még többet! Vegyél környezetbarát villanykörtét, kisebb fogyasztású hűtőt, tévét, porszívót, vagy (ami a legújabb dán sláger): új autót. Hogy mindez milyen következményekhez vezethet, arról majd legközelebb.

Nincsenek megjegyzések: