2009. szeptember 6., vasárnap

Aalborg vörösben

Miközben ezt írom, szorgos munkáskezek már javában göngyölik fel a belváros utcáit egy hétig beborító hatalmas vörös szőnyeget, ami azt jelzi, hogy ma zárul az idén másodszor megrendezett Aalborg Vörösben (Aalborg i rødt) fesztivál.

Az egyhetes rendezvénysorozat nekem ezúttal is komoly fejtörést okozott: nem értem igazán, miről is szólt az egész. Kezdjük mindjárt a névvel: nem tudtam rájönni, hogy az egyébként ötletes és dekoratív szőnyegen kívül a vörös színnek mi köze a fesztiválhoz. Az igaz ugyan, hogy Aalborg valóban az egyik legbalosabb dán város, de ez persze nem csak a fesztivál egy hetére igaz. Hivatalosan az idei téma a Klíma és sport volt, ami az Aalborg zöldben szlogent sugallná. Lehet persze, hogy a rendezőknek egyszerűen nem sikerült zöld szőnyeget szerezniük.


Az idei témára visszatérve: a sport szót még értem is, hiszen valóban számos sport- illetve sport jellegű eseményre került sor. A régi piactéren például három délután is egzotikus, kevéssé ismert sportágak kedvelői próbálták a nagyközönséggel is megszerettetni a hobbijukat, az egész fesztivál csúcspontja pedig a ma délelőtti maratoni futóverseny volt.


A klíma címszó azonban már kicsit rázósabb. Szerintem ezt azért választották, mert az éghajlatváltozás ürügyén manapság Dániában mindent el lehet adni. Az ország ugyanis gőzerővel készül a kiotói konferencia utódjának szánt, december 7. és 18. között megrendezendő koppenhágai klímakonferenciára, és emiatt errefelé már hónapok óta a csapból is az éghajlatváltozás folyik. Noha az elmúlt héten valóban volt néhány klímaváltozással kapcsolatos előadás, bemutató, ezek száma azonban eltörpült az egyéb, kommerciális programoké mellett. A látottak és olvasottak alapján tehát az a gyanúm, hogy az egész fesztivál jórészt azt a célt szolgálta, hogy a város üzletei a szokásosnál is nagyobb forgalmat bonyolítsanak le.


Aki eddig eljutott, valószínűleg már elgondolkodott, hogy a sok régi autót ábrázoló képnek mi köze mindehhez. Nos, mi a magunk részéről igen mérsékelt lelkesedéssel vettünk részt a rendezvényeken. Az időnkből jórészt csak egy veteránautó-kiállítás megtekintésére futotta, (átmenetileg csillapítva ezzel a Trisztán kerekes járművek iránti szenvedélyes érdeklődését), így képekkel is csak erről tudok szolgálni. Igaz, a kocsik némelyike vörös, ráadásul egyikük sem zöld - amennyiben a szó ma divatos, elvont jelentésére gondolunk.


Nincsenek megjegyzések: