2009. július 3., péntek

Izzadunk

Már vagy két hete Dániában is tombol a nyár. Minden hajnalban ragyogó napsütésre ébredünk, napközben pedig 26-28 fok van. Mivel pedig a koranyári napok itt északon nagyon hosszúak (ma például Aalborgban 4: 35-kor kelt és 22: 35-kor nyugszik majd a nap), a lakásoknak, irodáknak jóval több idejük van bemelegedni, mint mondjuk Magyarországon.

28 fok a dánok szerint már brutális kánikula, amin a délebbről érkezett külföldiek persze csak mosolyognak. Az viszont igaz, hogy ilyen időben a kutyának sincs kedve blogozni – ezért a pár hetes rövid szünet. Trisztán szerencsére nem bánja a dolgot (mármint a meleget, nem a nem-blogozást). Ő szinte az egész napot a szabadban tölti, lehetőleg vízben és (általában, de nem feltétlenül) ruha nélkül.


A meleg (és száraz) nyár egyébként igencsak jót tesz a gazdaságnak. Ilyenkor ugyanis sok dán itthon nyaral, amire az idén a meleg mellett a gazdasági válság is ösztökéli őket. A hazai turisták pedig kárpótolják az idegenforgalmi szektort azokért a veszteségekért, amelyeket az ugyancsak otthon nyaraló német turisták elmaradása okozna. Az általános trendhez igazodva az idén mi is Dániában nyaralunk, legalábbis részben. Bár attól tartok, a mi nyaralásunk nem sokat fog lendíteni a dán nemzetgazdaságon, mivel mi „csak” az Ane szüleinek a nyaralóját kértük kölcsön Djursland félszigetén, az ország egyik legszebb pontján.

Ha már a dán időjárásnál tartunk: az elmúlt néhány év statisztikája egyértelműen a klímaváltozás beindulására utal, legalábbis lokális szinten. Az elmúlt 20 hónapból ugyanis 19 az átlagnál melegebb volt, némelyik ráadásul elég sokkal. Az egyetlen kivétel éppen a múlt hónap volt, amely 0.4 °C-kal hűvösebb volt, mint egy átlagos dán június. Ráadásul 2007 októberét szintén megelőzte egy 18 hónapos, az átlagosnál melegebb időszak, azaz az elmúlt három évben csak két hónap nem volt melegebb a szokásosnál. Ilyenre pedig a dán meteorológusok szerint még sosem volt példa, mióta megbízható adatokkal rendelkeznek.


Nincsenek megjegyzések: