2009. március 31., kedd

Családfa

Kicsit eltűntem innen egy pár hétre; egyrészt az egyetemen volt egy határidős munkám, másrészt szabadidőm nagy részét arra használtam, hogy rendbe szedjem családtörténeti kutakodásaim eddigi eredményeit. Ezek eddig a fejemben, különféle cetliken, füzetekben és a merevlemez eldugott zugaiban léteztek, és szinte lehetetlen volt áttekinteni őket. Bár már öt éve kutatok változó intenzitással, csak mostanra sikerült megtalálnom a megfelelő médiumot az összegyűjtött anyag tárolására. Ez nem más, mint az ingyenes My Heritage Family Tree Builder program (magyar nyelven letölthető itt) és a hozzá kapcsolódó személyes honlap, amit az interneten bárki felkereshet (bár a bizalmas információk csak a regisztrált családtagok számára elérhetők).

Aki kicsit is foglalkozott családtörténettel, az tudja, hogy az egyik legnagyobb kihívás a családfa megrajzolása. Már viszonylag rövid kutatás is annyi nevet dob fel, amennyit lehetetlen kezelhető módon, egy ábrán feltüntetni. Például már üknagyszülőből is 16 darab van mindenkinek (ez az a szint, amire a laikusok is pillanatok alatt eljuthatnak a nagyszülők, idősebb rokonok kikérdezése és a családi irattár átfutása révén), és ha mindegyiknek csak két gyereke született, máris teljes a zűrzavar. Korábban alapvetően két megoldás létezett: vagy egy irdatlan papírlapra próbálta az ember felvinni az összes nevet, vagy feldarabolta a családfát, és több kisebb-nagyobb fára pakolta fel a különböző ágakat. Könnyű belátni, hogy egyik megoldás sem volt optimális. De a családfa megrajzolása csak egy probléma volt a sok közül a régi papíros-ceruzás időkben. Egy másik komoly kihívás az volt, hogy hogyan integrálja az ember a különféle életrajzi adatokat, eredeti és fénymásolt dokumentumokat, családi fényképeket, nem beszélve arról hogy hogyan tárolja biztonságosan az elkészült anyagot, és hogyan ossza meg azt az érdeklődőkkel.

Mindezt egy megfelelő számítógépes program hirtelen gyerekjátékká teszi. A programban a család története, a nevek, adatok, dokumentumok egy hatalmas adatbázist alkotnak, rengeteg hasznos funkcióval. A programmal bármilyen családfát össze tudok állítani, kinyomtatni, e-mailben elküldeni. A különféle keresőfunkciók segítségével szinte bármely szempont szerint csoportosíthatom a családtagokat, betölthetek fényképeket, dokumentumokat és hozzárendelhetem őket különféle személyekhez, eseményekhez.

De ami igazán fantasztikussá teszi az egészet, az az internetes portál. Mint az élet minden területén, az internet a genealógiában is olyan lehetőségeket nyújt, amikről 15-20 éve még csak álmodni sem mert az ember. Például: ha én hozzáadok egy új személyt a családfámhoz, akkor a program a háttérben automatikusan átfésüli az interneten található több százezer hasonló honlapot, adatbázist, egyezések után kutatva. Ha talál ilyet, akkor engem erről e-mailben értesít. Nekem aztán csak követnem kell az abban található linket és leszüretelni a mások által összeszedett anyagból az engem érdeklő információkat. Ennek a segítségéve már az elmúlt két hétben is rengeteg mindent sikerült pillanatok alatt megtudnom, amit korábban hosszú hetek fáradtságos munkájával és nagy költségekkel tudtam volna csak összeszedni. Magyarul a genealógia egycsapásra egy közösségi vállalkozássá válik, ahol szerencsés esetben emberek tucatjai adják össze azt a tudásmennyiséget, amit korábban egy-egy családfa-kutató egy élet munkája árán gyűjtött volna össze.

Végül ennek az internetes funkciónak a segítségével több olyan távoli rokonnal kerülhet kapcsolatba az ember, akikről vagy nem is tudott, vagy akik addig egy másik univerzumban léteztek csak a számára. Az elmúlt két hétben keresett már meg féltestvér, távoli rokon Budapestről, valamint egy szlovák családkutató Kassáról. És ez még csak a kezdet. És hogy miért érdekes ez az egész, és miket sikerült megtudnom a családom múltjáról és jelenéről? Nos, ezekről majd legközelebb.

Illusztrációk: Első két kép: Trisztán két dédszülője születésnapját ünnepli. 1: apai nagymamám 80 éves; 2: Ane anyai nagyapja 84 éves.3. kép: a családfa-kutatók legújabb genarációja felkészülés közben.

Nincsenek megjegyzések: