2009. február 22., vasárnap

Farsang II - Fánk

A farsangi fánk (fastelavnsbolle) Dániában is a farsang fontos kelléke. Ez esetben azonban nem a magyar fánkhoz hasonló, zsiradékban kisütött kelt tésztát kell elképzelnünk. A dán változat (amely a 16-században terjedt el Németországból) eredetileg egy viszonylag egyszerű zsemle volt, ami csak annyiban különbözött hétköznapi rokonaitól, hogy fehér búzalisztből készült. Ez a szerény péksütemény később számos mutáción esett át, és mára egy különféle rafinált töltelékekkel töltött, tejszínhabbal dekorált alkotássá vált (lásd az első képet), amelyet a pékségek már január elejétől árusítanak.

Bár mi az idén is alaposan kivettük a részünket a dán fánkok kóstolgatásából, magyar (és félmagyar) embernek azért magyar fánk jár, úgyhogy Orsi ma csinált egy szakajtónyit a szalagos fajtából, és áthívott minket kóstolóra.


Trisztánt szerencsére ezúttal sem hagyta cserben az étvágya. Persze Ane-t és engem se, de arról hála Istennek nem készült fényképes bizonyíték.

Ebéd után Trisztán (kiszámíthatóan) úgy döntött, hogy végigdúlja az Orsi lakását. Különösen az Orsi új állólámpája aratott sikert, no meg persze az örök sláger, a mobiltelefon, amiből Orsinak kettő is van, általában szemmagasságban. Mi kell még a boldogsághoz, ha az ember 14 hónapos?

Nincsenek megjegyzések: