2009. január 30., péntek

Süllyedünk...

Dániában és Grönlandon ma több rendezvénnyel is emlékeznek a két ország történetének legsúlyosabb hajókatasztrófájára. A grönlandi királyi kereskedelmi flotta büszkesége, és egyben legnagyobb hajója, az alig pár hónappal korábban használatba vett M/S Hans Hedtoft 50 évvel ezelőtt, 1959. január 30-án veszett hullámsírba Grönland partjaitól délre. A tragédiában életét vesztette a hajón tartózkodó összes utas és személyzet, összesen 95 személy, köztük hat gyerek. A hajóval veszett számos pótolhatatlan kultúrkincs is, köztük a grönlandi egyházi anyakönyvek jelentős része, amelyeket a hajó a koppenhágai állami levéltárba szállított volna.


A grönlandi Titanic

A Hans Hedtoft a grönlandi Titanic-ként vonult be a köztudatba. A párhuzam valóban szembetűnő: mindkét hajó az első útján veszett oda, és mindkettejük vesztét egy jéghegy okozta, noha mindkettőt elsüllyeszthetetlennek tartották. Míg azonban a Titanic tragédiája 26 nemzetet érintett közvetlenül, addig a Hans Hedtoft áldozatai kivétel nélkül grönlandiak és dánok voltak. A katasztrófa főleg Grönlandon él ma is elevenen a kollektív emlékezetben, ami nem csoda, hiszen szinte nincs olyan család, amely ne vesztett volna rokont, barátot, ismerőst a balesetben. A másik fontos különbség a két katasztrófa között, hogy a Hans Hedtoft tragédiáját senki sem élte túl, ami különösen kedvezett a találgatások, legendák terjedésének, melyek az elmúlt évtizedekben számtalan újságcikket és könyvet inspiráltak.

Süllyedünk...

A katasztrófa egyetlen tanúi a közelben tartózkodó hajók távírászai voltak. Ők végig kapcsolatban álltak a Hans Hedtoft-on dolgozó kollégájukkal, Carl Dejligberg-gel, akinek kimért, tárgyilagos üzenetei így 50 év után is hátborzongatóan szívszorítóak. Az elsőt, amelyben Dejlberg közli, hogy a Hans Hedtoft a heves hóviharban jégheggyel ütközött és sürgős segítségre van szüksége, 13: 56-kor rögzítette a Johannes Krüss nevű német halászhajó. Dejligberg 14:41-kor közli, hogy a víz betört a gépterembe, majd nem sokkal később, hogy a hajón megszűnt az áramellátás. Öt óra körül úgy tűnt, van remény: a német hajó elvileg látótávolságon belülre ért, ám a viharban nem sikerült megpillantaniuk a Hans Hedtoft-ról fellőtt jelzőrakétákat. Az utolsó üzenet 18:06-kor érkezik, és egyetlen mondatból áll: Vi synker nu – Süllyedünk... A nem sokkal később a helyszínre érkező Johannes Krüss-t, majd a kutatáshoz később csatlakozó további hajókat, repülőgépeket már csak a háborgó tenger fogadta. A hét napig tartó mentőakció nyomát sem találta a hajónak, a korabeli technika pedig nem tette lehetővé a roncs lokalizálását. Az egyetlen tárgy, ami a tragédiát követően felbukkant, egy mentőöv, ami 9 hónappal később sodródott partra Izlandon (3. kép)

Az elsüllyeszthetetlen

A vadonatúj, 1958 augusztusában tengerre bocsájtott Hans Hedtoft az akkori idők csúcstechnológiáját képviselte. Kettős burkolatának és vízhatlan, nyomásálló kamráinak köszönhetően különösen alkalmasnak tartották a jeges viszonyok közötti hajózásra, és a közvélekedés szerint elsüllyeszthetetlen volt. Az új hajóval szembeni egyik legfontosabb elvárás éppen az volt, hogy lehetővé tegye a rendszeres, évszaktól és időjárástól független hajókapcsolatot az északi tartománnyal Korábban ugyanis a a téli hónapok általában alkalmatlanok voltak a Grönland körüli kereskedelmi hajózásra. A hajó január 7-én indult első útjára Koppenhágából, és rögtön meg is döntötte Koppenhága-Grönland táv gyorsasági rekordját, egy teljes napot faragva le a korábbi leggyorsabb menetidőből. Grönlandon a legénységet hősöknek kijáró ünneplés fogadta (2. kép), és amikor a hajó január 29-én visszaindult Julianehåb-ból, szinte az egész város kivonult a búcsúztatásra.

Sokan azonban már a hajó megépítése előtt szkeptikusak voltak a projekttel kapcsolatban. Egy grönlandi parlamenti képviselő és egy rádióriporter, akik kis híján odavesztek egy pár évvel korábbi grönlandi téli hajóúton, valóságos médiakampányba kezdtek a tervezett téli hajózás bevezetése ellen. Egy csoport grönlandi hajóskapitány pedig beadványban figyelmeztette a dán kormányt a téli hajózás veszélyességére, javasolva, hogy a téli időszakban a hajók csak kivételes esetben, és lehetőleg utasok nélkül merészkedjenek a grönlandi vizekre. A beadványt azonban a grönlandi ügyekért felelős miniszter eltitkolta az illetékes parlamenti bizottság elől, ami a tragédiát követően komoly belpolitikai botrányhoz vezetett.

Különös kárpótlás

A Hans Hedtoft elvesztése valósággal sokkolta Dániát. Az ország lakossága 3.7 millió koronát, az akkori viszonyok között óriási összeget adományozott az érintett családoknak. A miniszterelnök által meghirdetett elvek szerint a félárván maradt 49 gyerek egyike sem szenvedhetett hiányt anyagiakban a családfő elvesztése miatt. Sajnos, mint utóbb kiderült, az adományok kezeléséért felelős alapítvány közel sem felelt meg a kihívásoknak. A pénzeket a rászorultsági elvet figyelmen kívül hagyva, már-már rasszista szempontok szerint osztották el. A támogatás nem alanyi jogon járt, hanem egy bonyolult procedúra keretében kellett kérvényezni, ami már eleve sokak előtt elvágta a lehetőséget. A kérvények elbírálásánál pedig az volt a döntő, hogy kit mennyire tartottak alkalmasnak arra, hogy „értelmesen” költse el a pénzt. E miatt a grönlandiak jóval kevesebbet kaptak, hiszen, mint azt az egyik állami hivatalnok megjegyezte, „úgyis csak elinnák az egészet”. Így aztán végül az érintett családok több mint fele egy fillért sem kapott. A felemás kárpótlási akció a mai napig fájó sebként él sok hozzátartozóban.

Hullámsírban

Arról, hogy az első és az utolsó üzenet között eltelt négy órában mi történt a Hans Hadtoft-on, illetve hogy pontosan mi okozta a hajó vesztét, mostanáig szinte semmit sem lehetett tudni. Ez azonban hamarosan változhat, ha egy csoport dán búvárnak és tengeri kutatónak sikerül pénzt és engedélyt szereznie egy kutatóexpedícióra. Ami persze korántsem biztos, mivel a tervezett expedíció heves reakciókat váltott ki a Hans Hedtoft áldozatainak hozzátartozói körében. Míg néhányan szívesen tudnának többet, biztosabbat a katasztrófáról, és szívesen eltemetnék hozzátartozóikat, addig a többség úgy véli: a roncs tömegsír, amelyet legtanácsosabb nem háborgatni.


Képek: nolimitsdiving, Projekt Hans Hedtoft

1 megjegyzés:

Orsi írta...

A grönlandiak „úgyis csak elinnák az egészet”
Mondjuk a grönlandiakat nem ismerem ilyen szempontból (se), de az biztos, hogy a dánok sem a mértékletességröl híresek. Rettenetesen sokat tudnak inni, ráadásul elég korán kezdik. Még a törvény is támogatja őket, 15 éves kortól már vásárolhatnak alkoholt a boltban...