2009. január 2., péntek

Lekenyerezve

Korábban említettem, hogy Wisconsin állam az Egyesült Államok legnagyobb sajttermelője. A jó sajthoz persze jó kenyér is dukál, és Madison lakói ezen a téren is különösen szerencsések. Míg az átlag amerikainak sokszor jellegtelen, előszeletelt és csomagolt fehérkenyérrel kell beérnie, Wisconsin fővárosának ínyenceit a Clasen Európai Pékség (Clasen's European Bakery) látja el valódi kenyérrel.

A céget 1959-ben alapította a két, Kölnből frissen bevándorolt Clasen testvér, Ralf és Ernst, akik már az őshazában is pékek voltak. Ma a pékséget Michelle, Ralf lánya vezeti, aki szintén évekig tanulta a mesterséget Európában. A Clasen's nemcsak sütöde, hanem bolt is, és mint ilyen, látnivalónak sem utolsó: egy kis darab Közép-Európa egy amerikai nagyvárosban. Az épület kívülről nem sokat igér (a szokásos ronda amerikai ipari építmény), belül azonban valódi kincsekre bukkan az idelátogató. Már a dekoráció is sokat sejtet: a falon különféle európai, főleg német nyelvű országok zászlói és térképei.

A pékség a hagyományos német kenyérsütés alapelveit és gyakorlatát követi. Az alapanyagok elsőosztályúak, a gépesítettség minimális, és minden egyes vekni kenyér kézzel formázott. 12 féle kenyér sül itt naponta, a kovászos fehérkenyerektől a sokmagvas cipókon át a német feketekenyérig, a Pumpernickel-ig, plusz az alkalmi különlegességek. Nagyszerűek a cég süteményei, tortái és házi készítésű csokoládéi is.


A karácsonyi szezon legfőbb látványossága a három méter magas mézeskalács házikó, amit már 30 éve minden évben újra sütnek és építenek. Belül padok állnak egy kis asztal körül, amelyen friss sütemények várják a gyerekeket. Az ünnepi szezon végeztével a házat feldarabolják és mint mézeskalácsot kiárusítják.


Nemcsak a gyerekek járnak jól, ha itt szerzik be a reggelire valót: a pékségben mindig van kitéve többféle kóstoló kenyérből, süteményből, és van ingyen kávé is, így a vásárlók gyakran már bámészkodás közben jóllakhatnak.

(Alább: Inge, az Ane mamája Helga-val)


Nincsenek megjegyzések: