2008. december 18., csütörtök

Karácsony Dániában 2: Karácsonyi vegyesvágott

Mivel Dánia is a tágabban vett közép-európai kultúrkör része, az ide látogató magyart nem érik különösebben traumatikus meglepetések Karácsony tájékán. Egy pár dolog azonban szokatlannak tűnhet - az alábbiakban ezekből említek párat, minden különösebb rendezőelv nélkül.


Karácsonyfa dánul

Az első dániai karácsonyfát a források szerint 1808-ban állították az ország déli, ma Németországhoz tartozó részén. Erről sajnos közelebbit nem tudunk, viszont az első koppenhágai karácsonyfát, amelyet 1811-ben állított egy Martin Lehmann nevű orvos, többen is leírták. Mint sok más hagyomány, a karácsonyfa-állítás szokása is is Németországból terjedt át Dániára; ott sok helyen már az 1500-as években állítottak fát. Dániában a 19.-ik század végéig szinte kizárólag csak a polgárok otthonaiban ünnepeltek karácsonyfa alatt, ám az első világháborút követően a szokás az alsóbb néprétegek körében is terjedni kezdett. A gond csak az volt, hogy kezdetben a legtöbben nem engedhették meg maguknak az ilyesmit, így jobb híján kreativitással pótolták a hiányt. Többen építettek maguknak karácsonyfát eldobált gallyakból, de olyanról is tudunk, hogy valaki egy fej fodros káposztát vagy a konyhai partvist díszítette fel. Mindez persze ma már történelem, és egy modern dán karácsonyfát (a szaloncukor hiányától eltekintve) semmi sem különböztet meg egy magyartól – kivéve egy apró, ám nagyon jelentős részletet.

Dannebrog, avagy zászló a fán

Aki bármilyen ünnepet Dániában töltött, minden bizonnyal felfigyelt rá, hogy a dán zászló, a Dannebrog a közösségi együttlét központi eleme. Szerepel csomagolópapíron, üdvözlőlapon, díszként a születésnapi tortán – és persze a karácsonyfán. Sok külföldit lep meg, hogy a dán zászló milyen előkelő helyet foglal el a karácsonyfadíszek rangsorában, ám 100-120 éve a meglepetés még nagyobb lett volna. A Németországtól 1864-ben elszenvedett megsemmisítő katonai vereség, illetve Schleswig tartomány elvesztése utáni nacionalista felbuzdulás jegyében évtizedekig szokás volt a karácsonyfákat miniatűr katonai dobokkal, trombitákkal sőt ólomkatonákkal is díszíteni. A nemzeti zászló karácsonyfadíszként való használata egyébként a többi skandináv országban sőt az USA egyes vidékein is divat.


Tánc a fa köröl

Egy másik fontos dán tradíció a karácsonyfa körüli körtánc. A vacsora elfogyasztása után, de még az ajándékok kibontása előtt a család körbeveszi a fát, majd kéz a kézben elkezdik körbetáncolni, zsoltárokat és egyéb karácsonyi dalokat énekelve. Ilyenkor ki-ki megrendelheti a kedvenc dalát, sőt sok családban van egy erre az alkalomra készített, kézzel írott vagy fénymásolt daloskönyv vagy papírlap is. A modern világban ennek akár még egészségügyi haszna is lehet; sokaktól hallottam már, hogy a testmozgás ezen formájának köszönhetően még többet voltak képesek magukba tömni a karácsonyi fogásokból. Mindez persze viszonylagos: a minap hallottam a rádióban, hogy valaki kiszámolta: a karácsonyi vacsora „ledolgozása” legalább négy órás intenzív táncolást igényelne.

Tejberizs karácsonyra

A tipikus dán karácsonyi menü nem tartogat különösebb meglepetéseket (valamilyen szárnyas, hagyományosan kacsa, esetleg sertés, szósszal és többféle módon elkészített krumplival), leszámítva a hagyományos rizspudingot, a Ris á l´amande-t, ami talán az egyetlen valódi dán kulináris találmány. Gyakorlatilag egy tejszínnel és apróra vágott mandulával feljavított tejberizst kell elképzelnünk, amelyet forró cseresznyeszósszal öntenek nyakon. Hagyományosan a háziasszony egy egészben hagyott mandulát is elrejt a desszertestálban. Ennek a megtalálása különösen szerencsés fejleménynek számít: Akinek a mandula jutott, vacsora végéig igyekszik azt a szájában, esetleg a tányérja alatt rejtegetni, titkolni, pókerarcot vágva. Eközben a többiek izgatottan találgatnak, hogy vajon kit folytogathat a mandula. A vacsora végén aztán a szerencsés résztvevő apró ajándékban (mandelgave - mandula-ajándék) részesül. Mint minden más, napjainkra ez a hagyomány is hihetetlenül kommerciálissá vált, amit a legtöbb bolt kirakatában ilyenkor felbukkanó Mandelgave hirdetés is jelez.


Nincsenek megjegyzések: