2008. augusztus 15., péntek

Trisztán 8 hónapos

Trisztán ma volt nyolc hónapos, és gondoltuk, ez jó alkalom egy rövid helyzetjelentésre. A legutóbbi méréskor, kb. 2 hete 10 kiló volt, ami nem csoda, hiszen rengeteget eszik. Újabban naponta négyszer kap rendes ételt, azon kívül háromszor szopik. Kedvence a krumplipüré, amiből hihetetlen mennyiséget fogyaszt, de nagyon szereti a gyümölcsöt és a fekete dán rozskenyeret is.

Trisztán értelmi és motorikus fejlődése kicsivel meghaladja az átlagot, legalábbis szülei szerint. Több olyan dolgot tud már, amit általában egyéves korra sajátítanak el a gyerekek: tud önállóan enni kézzel, ha az étel megfelelő méretűre van vágva, pohárból inni, követi az elrejtett tárgyakat, reagál a nevére, illetve a „nem”-re (az utóbbira úgy, hogy még lelkesebben csinálja, amit nem lenne szabad). E mellett nagy távolságokat tesz meg hason, útközben legyűrve különféle akadályokat. Önállóan ülni már hetek óta tud, és segítséggel ügyesen áll és ugrál is. Pár hete pedig egyre gyakrabban utánoz hangokat, mozdulatokat, elsősorban ha integetnek neki.


A nyelvi fejlődése, amennyire meg tudom ítélni, az átlagos tartományon belül van. Már jó ideje produkálja az ilyenkor szokásos két- és háromszótagos hangsorokat (ba-ba, ma-ma stb.), és érzelmeit, hangulatát egyre inkább hangképzéssel fejezi ki. Egyértelműen meg tudja különböztetni a három nyelvet, amit naponta hall, és reagál rá, ha én nem magyarul, hanem angolul vagy dánul beszélek a jelenlétében.


Trisztánnak van már két foga (ezek szinte észrevétlenül bújtak elő), és legalább további kettő készülőben. Talán ennek tudható be, hogy vagy három hete nagyon gyakran riad fel éjszaka. Ehhez korábban nem voltunk hozzászokva, így Ane és én is elég nehezen viseljük. Trisztán az egyetlen, akit nem különösebben zavar a dolog; ő szinte mindig jókedvű. Nagyon szereti a társaságot, és mindent, ami új, bár az utóbbi időben elkezdett kissé tartani az idegenektől, ami persze természetes ebben a korban.

Valamennyi kép ma készült. Lásd még a mellékelt videókat.


Nincsenek megjegyzések: